İnternete bağlı olan çoğu bilgisayar siber saldırılara karşı savunmasızdır. Siber güvenlik uzmanlığı ya da BT güvenliği, bilgisayarları ve ağları sanal saldırılara karşı korumak için kullanılan bir savunmadır. Günümüzde ve yakın geleceğe bakıldığında teknoloji sektöründe en çok aranan meslekler arasında yer alır.
Siber Güvenlik Uzmanı; yazılım sistemleri, veriler ve ağ merkezlerinin geliştirme işlemlerinde ağ güvenliğin sağlanmasından sorumludur. Ayrıca, bilgisayar sistemlerinde yazılım ve donanımdaki güvenlik açıklarını ve riskleri araştırıp belirler. Bu sistemlere yapılan tüm saldırıları ve izinsiz girişleri yönetmek genel olarak siber güvenlik uzmanının görevidir.
Siber güvenlik uzmanları, ağ merkezli altyapılara güvenlik duvarları kurarak güvenlik açığını kapatırlar. Siber güvenlik uzmanlarının, bilgisayar korsanlarından veya organize suç ekiplerinden sürekli bir adım önde olmaları gerekir. Bu yüzden son dönemlerde büyük kuruluşlarda ve finansal hizmet sağlayıcılarda siber güvenlik ihtiyacı git gide artmaktadır.
Siber güvenlik uzmanı, olası siber saldırılara karşı çeşitli stratejik hamleler ve savunma sistemleri tasarlamalıdır. Herhangi bir olağandışı faaliyet oluşumuna karşı sistemleri sürekli izlemeli ve bunlara karşı önleme sistemleri geliştirmelidir. Yeni savunma sistemleri ve protokolleri oluşturmak Siber Güvenlik Uzmanı’nın görevlerindendir.
Siber Güvenlik Uzmanı’nın Görevleri
- Yazılım sistemlerinin, ağların ve veri merkezlerinin geliştirme aşamalarında güvenlik sistemi oluşturmaya çalışmak,
- Donanım ve yazılımda bulunabilecek güvenlik açıklarını ve olası riskleri araştırmak,
- Bir kurum veya kuruluşun bilişimsel teknolojilerinin altyapısında güvenliği oluşturmanın en uygun yolunu bulmak,
- Ağ altyapılarına güvenlik duvarı oluşturmak,
- Saldırılara karşı sistemleri sürekli takip etmek,
- Potansiyel bir tehdit veya saldırı durumunda güvenlik açıklarını gerektiğinde ve zamanında kapatmak,
- Siber korsanları belirleyip gerektiğinde yetkili kuruluşlara bildirmektir.
Siber Güvenlik Uzmanlarının İş Alanları
- Ağ merkezli sağlayıcılar,
- Kamu ve Kurum Kuruluşları,
- Hükümet güvenlik birimleri,
- Banka ve Finansal Kurumlar,
- Okul ve üniversiteler,
- Hava Yolları,
- Veri tabanına sahip önemli şirketler,
- Güvenlik firmalarıdır.

Siber Güvenlik Uzmanları İçin Temel Beceriler
Problem Çözme Yeteneği
Mevcut ve gelişme sürecinde olan teknolojilerde ve dijital ortamlarda karışık bilgi güvenliği zorluklarını üstlenmek ve olası problemleri çözmek için yaratıcı ve düzenleyici yollar bulmak önem arz eder.
Teknik (Donanım ve Yazılım) Beceri
Siber güvenlik uzmanları, sıkıntı giderme, bakımsal ve bilgi güvenliği sistemlerini güncelleme gibi sorumluluklara da sahiptir. Bir siber güvenlik uzmanının sürekli olarak ağ izlemesi, gerçek zamanlı güvenlik çözümleri sağlaması gibi günlük faaliyetleri gerçekleştirmesi için teknolojik açıdan deneyimli ve bilgi sahibi olması çok önemlidir.
Çeşitli Platformlarda Güvenlik Bilgisine Sahip Olmak
Siber güvenlik sadece bilgisayarla değil, diğer işletim sistemleri, bilgisayar sistemleri, mobil cihazlar, kablosuz ve bulut ağlar üzerinde kolayca çalışabilmeli ve tüm bu alandaki gelişmelerden haberi olmalıdır.
Detaycı ve Hızlı Olmak
Siber güvenlik uzmanı, bir kuruluşu ya da kurumu siber saldırılara karşı koruyabilmek, güvenlik açıklarını ve riskleri etkili bir şekilde tespit etmek için son derece tetikte ve detaysal bakımdan odaklı olmalıdır. Sürekli ağ izlemek için sorumluluk sahibi olmak ve problemleri hızlı bir şekilde tanımlayarak gerçek zamanlı ve hızlı şekilde güvenlik çözümleri bulmak çoğu şirket veya firma için önemlidir.
Temel Bilgisayar Adli Becerileri
Kuruluşların dijital varlıklarını etkili bir halde koruyabilmek ve güvenlik ihlallerini önleyebilmek için, güvenliği suistimal edilen verilerin nasıl kurtarıldığı konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
PHP Programlama Dili bu makaleye devamını okuyun
Öğrenme İsteği
Teknoloji sürekli gelişip değiştikçe siber güvenlik de hızla değişimler oluşmaktadır. Bu alanda çalışan herkesin en yeni uygulamaları ve yükselen popülerliği takip ederek güncel olarak kendini yeni sistemlerle donatabilmesi gerekmektedir. Bu nedenle siber güvenlik uzmanlarının kendi kendini sürekli eğitmesi ve her zaman öğrenme odaklı olmalıdır.
Hacking Anlayışına Sahip Olmak
Bir kuruluşun ağını etkin bir şekilde korumak için, ilk olarak bunların nasıl kötüye kullanılabileceğini bilmek gerekir. Bu nedenle siber güvenlik uzmanlarının hackleme yeteneğine de sahip olması gerekir. Böylelikle bir sisteme nasıl siber saldırı olabileceğini bildiği için ona göre savunma mekanizması oluşturur. Bir sistemin nasıl hacklendiğini bilmek bu saldırıları engellemeye yönelik etkili olacak çözümler oluşturmak için önemlidir. Kısacası, Bir siber güvenlik uzmanı bilgisayar korsanlarıyla aynı düzey yetenek ve bilgi birikimine sahip olmalıdır.
Siber Güvenlik Uzmanlığı İçin Gerekli Eğitimler
Üniversite bölümlerinden; bilgisayar mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olanlar ile bilgisayar bilimleriyle ilgili özel lisans mezunları siber güvenlik uzmanı olabilirler.
Herhangi bir alandan mezun olup bu alana ilgi duyan herkimse, siber güvenlik sertifika programlarına katılarak siber güvenlik uzmanı da olabilirler.
Çoğu üniversite, enstitü ve siber güvenlik kuruluşları siber güvenlik uzmanlığı alanlarında sertifikalı eğitimler vermektedir. Bununla birlikte, uluslararası yürürlülüğü olan siber güvenlik sertifikaları sunan büyük kuruluşlar da bulunmaktadır.
Yoruma kapalı.