PHP Programlama Dili
PHP programlama dili hakkında yazılıma adım atmak isteyenlerin öğrenmesi gerektiği birçok detay mevcut. Gelin bu detaylara beraber değinelim.
Günümüzün en çok kullanılan web dili olan PHP, web programlama ile uğraşanların sevdiği bir dil olmakta. 1995 yılından bu yana kodlama macerasında yer alan bu dili pek çok web sitesinde görüyoruz. Örneğin WordPress, MyBB ve XenForo gibi siteler PHP kullanıyor. PHP’nin en büyük rakibi ise ASP.NET olarak yer alıyor.
PHP Programlama Dili
PHP, web programlama dili olarak yer alıyor. Yazılımcıların dinamik bir şekilde web sitesi geliştirmesi için büyük bir olanak sunan PHP’nin açılımı daha öncesinde “Personal Home Page” iken güncel olarak “PHP: Hypertext Preprocessor” olarak anılıyor. PHP’nin amacı, dinamik web sayfalarına imkan tanımak. Bunu şu şekilde örneklendirelim. Bir web sayfasında ziyaretçi sayacı olsun. Her ziyaretçi girdiğinde sayaç ilerlesin. Web sayfası yenilendiğinde sayı değişmiş olacak. PHP, bunun gibi pek çok olanağa imkan tanıyan bir yapı sunuyor.
PHP Programlama Dilinin Özellikleri
PHP’nin pek çok özelliği bulunuyor. Bunlardan birisi form gönderme desteği. “$_POST” metodu ile beraber formdaki verileri toplayan PHP, bu sayede kullanıcıdan gelen bilgileri işleyerek sonuca döküyor. Örnek olarak yorum göndermeyi açıklayabiliriz. Bir yorum gönderirken yazı ekleme kısmı bulunur. Bu yazı gönderildikten sonra arka planda işlenir ve bu şekilde sitede yer alır.
PHP programlama dili için öne çıkan bir diğer özellik URL’deki değişkenleri kabul etmesi. “$_GET” metodu, URL’de yer alan değişkenleri alarak bu değişkenleri işliyor. Örneğin bir içerik incelenecek. Bu içeriğe girmek için bağlantının sonuna “?id=4” şeklinde bir ifade eklenmesi gerekiyor olsun. Burada içerik kimliği sayesinde içeriğe ulaşılır. “?”, ilk değişken için kullanılır. “&” ise birden fazla değişken var ise sonraki değişkenler için kullanılır. URL üzerinde kullanılan değişkenler, pratik bir şekilde kod yazmayı sağlar.

PHP’nin önemli özelliklerinden birisi “$_SESSION” yapısını desteklemesi. Session, oturum amaçlı kullanılan bir sistem. Özellikle tarayıcının benzersiz kimliğine göre değişkenler kaydetmeyi sağlar. Bu veriler tarayıcıda değil, sunucuda tutulur. Bu da ekstra güvenlik demek. Bu sistem örnek olarak giriş ve kayıt amaçlı kullanılabilir veya farklı amaçlar için değerlendirilebilir.
Fonksiyonlar, PHP programlama dili kullanırken yararlanılması gereken bir yapı. Fonksiyonlar sayesinde kod tasarrufu yapıp dosyaların boyutunu düşük tutmak mümkün. Örneğin birkaç sayfada birden fazla kod yazılabilir. Bunun yerine bir fonksiyon oluşturulup bu fonksiyon, gerekli sayfalara eklendiğinde daha az kod kullanılmış olur. Örneğin web sitesinde ekonomi sistemi olsun. Kullanıcıya para ekleme fonksiyonu geliştirilebilir. Bu fonksiyon pek çok özellikte kullanılabilir.
PHP, daha pek çok özelliğe sahip. Bunlardan bazıları şunlar:
- Sınıf sistemi
- Çerez yönetimi
- HTML, CSS ve JS ile beraber çalışma uyumu
- Veritabanı yönetme özelliği
- Dosya sistemi
- Küresel değişkenler
- Arka planda çalışma imkanı (AJAX)
PHP Dilinin Kullanım Alanları
PHP programlama dili, genellikle web sitelerinde kullanılan bir yazılım dili olmakta. Bu dil ile birlikte şunlar yapılabilir:
- Forum yazılımı kurma
- Sohbet özelliği geliştirme
- Dosya yükleme servisi yapma
- Blog sitesi kodlama
- Web tabanlı oyun geliştirme
PHP Tarihi
Yazılımcıların severek kullandığı bir dil olan PHP’nin tarihine baktığımızda PHP’nin kurucusu olan Rasmus Lerdorf’un aslında kendisi için bu dili geliştirdiğini görüyoruz. 1993 yılında geliştirme çalışmalarına başlayan Lerdorf, kullanıcıdan veri almayı kolaylaştıran bir sistem üzerine yoğunlaşmıştı. Bu şekilde gelişen yazılım dili 1995 yılına gelindiğinde halka açık hale geldi ve zamanla pek çok özelliğe sahip oldu.
Yoruma kapalı.