Kripto Para Birimleri Neden Bu Kadar Popüler
Günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaya devam eden kripto paralar, fiziksel açıdan bulunmayan ve sanal para pirimi olarak görülen varlıklara verilen isimdir. Uygulanan şifreleme diğer adıyla kriptografi yöntemiyle koruma altına alınmıştır. Böylelikle uygulanabilecek çifte harcama eyleminin de önüne geçilmiş olur. Çifte harcama kripto paralar ile birden fazla gerçekleştirilen işlem anlamına gelmektedir.
İçindekiler
1-Yatırım Araçlarında Kripto Para Belirlenmesi Nasıl Yapılır?
2-Kripto Para Birimleri Nasıl Oluşur?
3-Bitcoin’i Değerli Kılan Şey Nedir?

Dünya genelinde ilk olarak 2008 yılında Bitcoin oluşturulmuştur. Bugünlerde ise sayısı yüzün üzerinde seyir eden çeşitliliğe sahip olan farklı kripto para türleri de takip etmektedir. Kripto para birimleri, klasik para birimlerine göre daha farklı ilerlemektedir. Çünkü kripto paralar hükümet tarafından uygulanan yasal düzenleme ya da manipülasyonlardan muaf tutulmaktadır.
Yatırım Araçlarında Kripto Para Belirlenmesi Nasıl Yapılır?
Uzun yıllardan bu yana kripto para kavramı hayatımızda yer almaktaydı. Banka kartları, sanal kartlar ya da internetten gerçekleştirilen birçok işlem için fiziki banknot yerine kripto paralar tercih edilmekteydi. Gerçekleştirilen işlemler ise bankaların arasında fiziki değer taşımayan dijital temeller ile gerçekleştirilmekteydi. Bundan dolayı işlemlerin yerine getirilebilmesi açısından kripto paralar kullanılmaktaydı. Çünkü yapılacak işlemlerin sonucunda finansal sistemler açısından yalnız rakamsal değişiklikler meydana gelmekteydi. Yeni nesil kullanılan kripto paralar temel anlamda dijital işlemlerde kullanım görmelerinin yanı sıra fiziki bir değer taşımadığı için atalarından ayrı tutulmaktadır. Herhangi bir devlet ya da kuruluş kurallarına göre bağlı kalmadığı içinde, işlemler sistem içerisinde bulunan tüm birimlerdeki fikir birliğince yapılarak geçmişteki fonksiyonlardan farklı şekilde işlemektedir.
Dünya genelinde diğer para birimlerine göre daha fazla ilgi görmesi ve sevilmesindeki en temel nokta ise dağıtık bir yapıyı içermesidir. Böylelikle işlemler tek bir otoriter kontrolünde olmamakla birlikte, bütün kullanıcıların kontrol ve onaylarının alınması ile yerine getirilmektedir. Bu özellik sayesinde para birimi daha güvenli bir şekilde lanse edilmesini sağlamaktadır.
Kripto Para Birimleri Nasıl Oluşur?
Madencilik adını taşıyan bir süreç içerisinde kripto para birimlerinin oluşumu gerçekleşir. Özel bir donanım sahibi olan kişiler ise vermiş olduğu hizmet karşılığı için jeton ya da farklı Bitcoin para ödülleri almaktadır. Herhangi bir merkezi bulunmayan rekabeti yüksek süreç içerisinde birden fazla kişinin madeni para çıkarmaya yönelik çalışma yapması durumunda, networke karşı uygulanacak her bir yeni ekleme elde edilecek kâr için daha zorlu bir süreci beraberinde getirecektir. Limitli bir şekilde üretimi yapılacak Bitcoin’İn popülerliğinin artması değerinin de yükselmesinde temel etkendir.
Bitcoin’i Değerli Kılan Şey Nedir?
Bir kripto para birimi olan Bitcoin, günümüzde artık fiziki paralar yerine de kullanılabilmektedir. Henüz net bir rakam verilmemiş olsa da, hizmet sektöründe faaliyet gösteren büyük firmaların alternatif para birimi olarak görülmektedir. Birçok firma uzun bir zamandır Bitcoin kripto para sistemini işlemlerinde kabul görmektedir.
Bitcoin ve takip etmekte olan diğer kripto para birimlerinin kullanımı da finans dünyasında fazla aranan özelliklerden birisidir. Her kullanıcıya güven duygusunun verilebileceği düşünülmektedir. Söz konusu güven duygusuyla birlikte devam edecek süreçte bankalar, kurumlar, bireyler ve tüccarlar tarafından kabul edilmesi ve işlem ayrımı yapılmaksın her alanda kullanılabilir durumda olması yüksek ihtimaldir.
Kripto Para Yasal Mıdır?
Kripto paraların yasallık durumu ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir. Bazı ülkelerde yasal olma durumu belirsizliğini sürdürürken, bazı ülkelerde de üretim ve ticaretinin yapılmasına izin verilmektedir. Bazı ülkeler tarafından ise kripto para kullanımına yasak ya da sınırlandırma getirilmiştir.
Bitcoin yasal mı sorusunu özellikle kullanacaklar tarafından kendi arasında sık şekilde sorulmaktadır. Şuan için ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre Bitcoin kullanımına dair kısıtlama getirildiği söylenemez. Bundan dolayı da farklı kripto paralarının bulundurulması, alış ve satış işlemlerinin yapılması gibi durumlardan herhangi bir cezai yaptırım uygulanmamaktadır. Her kullanıcı hesaplarında gönül rahatlığı içinde işlemlerini yerine getirebilmektedir.
Tüm bunların yanı sıra Bitcoin ve ya diğer kripto paralarda üretim gerçekleştirmek suç olarak sayılmamaktadır. Yani yasal olmayan bir durum olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Kripto paralar merkez bankalarına bağlı bir şekilde çalışmadığı için ülkelerde meydana gelen ekonomik gelişmelerden olumlu ya da olumsuz bir şekilde etkilenmemektedir. Herhangi bir durum karşısında hesaplarda dondurulma ya da el koyulma gibi problemler ile de karşılaşılmamaktadır.
Yoruma kapalı.