Kiracı Hakları, Kiracı Olarak Haklarınız Nedir?
Evi kiralayan ya da ev sahibi olsanız da kiracı hakları bilmeniz evin kiralanması süreci içerisinde son derece önem arz etmektedir. Kiracının hangi şartlarda evden çıkabilir ve ev sahibi sizi ne zaman evden çıkarabilmektedir? Gibi soruların cevabını net şekilde bilmek gerekecektir. Aksi bir durumda haklıyken haksız duruma düşecek mağduriyeti yaşayabilirsiniz.
Kiracı ile ev sahibi arasında genel olarak 1 yıl gibi bir süre zarfında kira sözleşmesi imza altına alınmaktadır. Fakat herhangi bir sınırlaması ise bulunmamaktadır. Her iki taraf birbiriyle gerektiği şekilde anlaşma sağlaması ile süreyi uzatabilmektedir. Kira sözleşmesinde belirtilen sürenin dolması ile birlikte tekrar yeni bir sözleşmenin yapılmasına gerek duyulmayacaktır. Sözleşmede yer alan yer alan tarihte yenilenmektedir.
Evde Kalmak İçin Kira Sözleşmesi Tekrar İmzalamak Gerekiyor mu?
Kiracı olarak bir evden çıkmayı düşünüyorsanız, kira sözleşmesindeki sürenin bitiminden 15 gün öncesinde ev sahibine yazılı şekilde ihtarın yollanarak sona erdirme talebi iletilmelidir. Herhangi bir şekilde bildirim yapılmadığı takdirde ise kira sözleşmesi aynı şartlar üzerinden uzayacaktır.
Ev ya da iş yerinden kiracının çıkarılması bakımından bir takım geçerli sebeplere sahip olması gerekmektedir. Kiracı kendi istediği doğrultusunda çıkacağını belirtmediği müddetçe, kiracıyı çıkarmak mümkün değildir. Bir takım durumların gelişmesi halinde kiracı yönünde tahliye davası açılabilmektedir. Dava açılmasını gerektiren durumlara bakılacak olur ise;

- Ev Sahibi Kiracıyı Eve İhtiyacı Olması Halinde Tahliye Edebilmektedir
Birinci dereceden yakınlarınızdan herhangi birisinin eve ihtiyacı bulunuyor ise ya da iş yerinizi yine aile fertlerine açacak olma durumunuz karşısında kiracıya tahliyesi için dava açabilirsiniz. Kira sözleşmesindeki sürenin bitimine kadar bekleyerek, mevcut ihtiyaç durumunuzu da kiracıya hukuki açıdan bu süreçte kanıtlamanız gerekmektedir.
Mevcut şartların sağlanmasının ardından ihtiyacınız doğrultusunda kiracıya tahliye davası açabilmektesiniz. Tahliye kararının çıkmasının ardından kiracı evi ya da iş yerini boşaltması durumunda, sözleşme süresi bitene dek kiraya verme hakkınız bulunmamaktadır. Aksi bir durumda kiracı tarafından son 12 aylık kira bedeli kiracı tarafından hak talep edilebilmektedir.
2 – Kiracının Kirayı Geciktirmesi Durumunda Tahliye Edilebilir
Mevcut kira sözleşmesindeki yıl içerisinde iki defa kiranın geciktirilmesi durumunda, ev sahibi tarafından kiracıya ihtar gönderilir. Kira halen ödenmediği durumunda tahliye davası açarak çıkarılmasını sağlayabilirsiniz. Ancak ev satılmadan önce eski ev sahibi evi satacağı için kiracının evden çıkmasını talep etme hakkına sahip değildir. Bu talep sadece ev satıldıktan sonra yeni ev sahibi tarafından yapılabilir.
3 – Aynı Evde 10 Yıl Süreyle Kiracı Yaşaması Halinde Tahliye Edilebilir
10 yıllık bir kullanım süresinin sonuna gelindiği vakit ev sahibi tarafından kiracının tahliyesini yasal olarak isteme hakkına sahiptir. Ev sahibi tarafından kire sözleşmesindeki sürenin bitimine 3 ay süre kala, kiracıya yazılı şekilde tahliye edilmesi için bildirim yapılmalıdır. Fakat bu tip durumlarda ev sahibinin kiracı tarafından tutulacak yeni evi için komisyon, emlakçı ve nakliye bedellerini ödemek zorunda kalmaktadır.
Kiracı ya da eşine ait aynı belediye sınırları içerisinde kendisine ait bir başka evi bulunuyor ise, ev sahibi tarafından tahliye davası açılabilmektedir. Kira sözleşmesindeki sürenin bitimini takip eden 1 aylık süre içinde dava açılması gerekir.
Sonbaharda Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır? Makalenin devamı
Kira Sözleşmesi Süresi Dolmadan Evden Kiracı Çıkabilir Mi?
Herhangi bir sebep gösterilmeksizin kiracı evden istediği zaman çıkma hakkına sahiptir. Fakat kiracı tarafından da bir takım şartları yerine getirme zorunluluğu bulunmaktadır.
Mal sahibine ihtar ile bildirim yapılması
Kiracının ev sahibine borcu bulunmuyor ise kira sözleşmesinin dolmasına yakın bir sürede ihtar çekilerek bildirim yapılmalıdır. İhtar içerisinde boşaltılacak olan süre net şekilde belirtilmesi gerekir.
Mal sahibinin mağdur edilmemesi
Ev sahibi kadar kiracı da ev sahibine karşı yükümlülükleri bulunmaktadır. Kira sözleşme süresi dolmadan çıkmak isteniyor ise, kalan süre için ev sahibi sözleşmedeki bedeli almaya hakkı bulunmaktadır. Eğer tahliye edilmesinden sonra kalan kira sözleşme süresi içerisinde ev sahibi bir başka kiracı bulamaması halinde bu bedeli isteyebilmektedir.
Ev sahibi kadar kiracı da böylelikle kendisine düşen yasal sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir.
Yoruma kapalı.