Gelen Blog - Doğru bilginin adresi.

Kapadokya Güzel Atlar Ülkesi anlamına gelen Kappa Tuchia

Günümüzde turizm denildiği vakit akıllara ilk gelen Kapadokya özellikle tarihi yerleri sevenlerin ilgisini çekmektedir. Ürgüp, Göreme, Avanos, Uçhisar gibi gezilmesi gereken yerlerde Aynalı Kilise, Güvercinlik Vasisi, El Nazar Kilisesi, Ortahisar Kaleleri, Derinkuyu, Özkonak Yeraltı Şehirleri, Selime Köyü, Ihlara Vadisi, Selime Köyü ve Güllüdere Vadisi gibi birçok görülmesi gereken tarihi mekanlara ev sahipliği yapmaktadır. Her yıl binlerce yerli insanların yanı sıra yabancı turistler tarafından da ziyaret edilmektedir. Doğanın eşsiz yüzünü keşfetmek isteyenler sık şekilde ziyaretlerini devam ettirmektedir.

Peri bacaları ile süslenmiş bir görünümde olan vadiler görsellik açısından büyüleyici bir etki uyandırmaktadır. Öncelikli olarak gidilmemiş yerlerin keşfedilmesinden sonra oldukça fotoğrafçılık alanında güzel karelet yakalanabilmektedir.

kapadokya
Sıcak hava balonları, peri bacaları ve dünya dışı manzaralarla dolu bu diyarı ‘büyülü’ olarak tanımlamanın tek yolu

Kapadokya da Gezilecek Yerler

Kapadokya Peri Bacaları

Rüzgar tüfleri ile vadinin yamaç kısımlarından inmiş sel sularının birleşmesi ile meydana gelen peri bacaları, oldukça farklı bir görünümün ortaya çıkmasını sağlamıştır. Dik yamaçlar üzerinde sel suları kendisine bir yol çizmesi ile birlikte, kayalarda çatlama ve kopmaya sebep oluşturmuştur. Hemen alt kısımda bulunan ve şapka ile aşınmadan meydana gelmiş konik görünümlü gövdelerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Peri bacaları en fazla Ürgüp civarında bulunurken, konik gövdeye sahip ve tepe bölgelerinde bir kaya bloğu yer almaktadır.

Gövde üzerinde tüf, volkan külü ve tüffitten meydana gelen şapka kısmı meydana gelmiştir. bundan dolayı da şapkanın oluşumunu sağlayan kaya türü, gövdeyi oluşturan kaya türünden daha fazla dayanıklılığa sahiptir. Şapkanın kaya direnci ile birlikte peri bacaları uzun ömre sahip olabilmektedir. Erozyondan meydana gelen diğer peribacalarında ise mantar şeklini almış, sütun ve sivri şekildedir. En fazla şekilde Üçhisar- Avanos ve Ürgüp arasında yer almaktadır. Peribacaları ile birlikte yağmur sularından meydana gelen oldukça ilginç kıvrımlarda görünüm açısından farklı bir estetik oluşturmaktadır.

İlginizi Çekebilir;  Doğu Ekspresi Hakkında Merak Edilen 5 Şey

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi Aksaray’a yaklaşık olarak 40 kilometre uzaklıktadır. Hasandağı volkanından püskürmüş olan lavların akarsıları aşındırması ile meydana gelmiş bir vadidir. Milyonlarca yıl sonrasında Melendiz çayı, 14 kilometre uzunluk ve 110 metrede belirli yerlerdeki yüksekliği ile kanyon görüntüsünü almıştır. 14 kilometre uzunluğuna sahip olan alanda ise Ihlara vadisi başlayarak Selime vadisine kadar devam etmektedir. Vadideki yükseklik belirli yerlerde 100 ile 150 metre arasında değişiklik göstermektedir. Vadi boyunca uzanan kayalardan meydana gelen mezar, kilise ve barınaklar yer almaktadır. Kiliselerin süslemesi 6. yüzyılda başlamış ve 13. Yüzyılın sonunda son bulmuştur. Tıpkı yer altı şehirlerindeki gibi kiliseler ile bir takım barınaklar tüneller ile birbirine bağlanmıştır.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Kaymaklı kasabasında yer alan Kaymaklı Yeraltı Şehri, Nevşehir’e 20 kilometre uzaklık mesafesindedir. 8 kattan oluşan tarihi yapı, Roma ve Bizans dönemlerinde diğer alanlardaki oyma ile yapılan genişleme çalışmalarından meydana gelmiştir. Şuan için 4 katı ziyaretçi kabul etmektedir. Tüf kayalardan meydana gelen tarihi yapıt, bir kitlenin geçici bir şekilde yaşam sürebilmesi adına gerekli olan barınma şartlarını karşılamaktadır. Dar koridorların birbirine bağlandığı oda ile salonlar, su mahzenleri, şarap depoları, erzak depoları, su kuyuları ve havalandırma depoları gibi alanlar koruma altına alınmıştır. Dışarıdan olası bir tehlikeye karşı da koruma altına alabilmek adına içeriden kapanan sürgülü taş kapılara sahiptir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Nevşehir’e 30 kilometre gibi bir uzaklık mesafesindeki Derinkuyu ilçesinde yer alan Derinkuyu Yeraltı Şehri fazla şekilde barındırma yapısını karşıladığı gibi, ihtiyaçlarında giderilmesine yönelik mekanlar bulunmaktadır. 8 kattan oluşan tarihi yapıt, günah çıkartma yeri, misyonerler okulu ve vaftiz havuzu gibi yerler fazla şekilde ilgi çekici konumdadır. Jeolojik açıdan yapılar diğer alanlara farklı şekilde burada yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir;  Fethiye Tekne Turu Fiyatları

Avanos

Nevşehir’in 18 kilometre kuzey kısmında bulunan Avanos, oldukça fazla sayıda çanak çömlek atölyesini barındırmaktadır. Hititler zamanında başlayan seramik yapım geleneği bugünlere kadar bölgede taşınmıştır. Avanos dağları ile Kızılırmak’tan alınan yumuşak ve yağlı kil topraklarının elenmesi ve yoğrulması ile elde edilen çamurdan çömlekler yapılmaktadır.

İlkbahar ve Son Baharda Kapadokya

Kapadokya’ya ne zaman gidilir? Sorusunu soranlar için cevabımız özellikle bahar ayları uygundur diyebiliriz.

İlkbahar mevsimi genel olarak herkesin aklında yeniden doğuşu canlandırır. Kış ayları, tabir-i caizse ölü bitkiler, ağaçlar yeniden canlanır ve okışın beyaza bürünmüş doğa yeniden yemyeşil bir hale gelir. Doğada oluşan bu muazzam yeniden doğuşu izlemek çoğumuzun hoşuna gider. Özellikle de Kapadokya gibi güzelliklerle bezeli bir bölgede tüm bunları izlemek ayrı bir keyif veriyor veya dinlendirici oluyor.

İlkbahar gibi aynı şekilde de sonbahar mevsimi de Kapadokya’yı gezerken bu tadı verecektir sizlere.

Kapadokya’yı gezmek için en best mevsimler ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir aslında. Bu iki mevsimde Kapadokya genellikle yağmurludur. Buna rağmen güzelliğiyle başımızı döndüren bu bölgeyi ilkbahar ve sonbaharda gezmek ayrı bir keyif vericidir.

kapadokya
Artık bir Dünya Mirası Alanı olan Kapadokya’nın zengin ve çeşitli kültürel ve siyasi tarihi, herkesi bölgeye çekmeye yetiyor – ancak bugünlerde turistleri Kapadokya’ya çeken şey, onu bir sıcak hava balonundan görme şansı.

Kapadokya Her Mevsimi Başka Güzel

Yazın Kapadokya

Kapadokya yaz aylarında tabir-i caizse sizi kandıran bir hava durumuna sahiptir. Yaz ayları çok sıcak olan bu bölgede gündüzleri 40 derece sıcaklığa kadar çıkar. Akşamları da gündüz sıcaklığının yarısına kadar düşüp oldukça serin bir havayla karşılaşa biliyorsunuz. Diyeceğimiz Kapadokya’nın gündüz sıcaklığına kanmayın, Kapadokya’nın hava durumu sizleri şaşırtır. Tabi bu sıcaklıkta da sizleri caydırmasın çünkü Kapadokya her mevsimde güzeldir. Her mevsimde gezilip görülmesi gereken bir yerdir. Bu noktada yapmanız gereken en önemli şeyse doğru kıyafetleri yanınızda götürmeniz ki onları da biraz sonra anlatacağız.

İlginizi Çekebilir;  Regl Belirtileri ve Nedenleri

Kışın Kapadokya

Bildiğimiz gibi Kapadokya karasal iklime sahip bir bölgedir. Bundan dolayı da okış ayları sert ve oldukça soğunited kingdom geçiyor. Sıcaklığın zero derecenin altına düşmesine aldırmayın. Kış mevsiminde de Kapadokya’yı ziyaret edip Peri Bacalarını bembeyaz bir çarşaf gibi örten beyazlığı ve o güzelliği seyretmenizi tavsiye ederiz.

Doğu Ekspresi Hakkında bilgilerin yer aldığı makalemizi okuyun

Bir özet ve sonuç olarak şunları söyleyebiliriz ki yazın gündüzleri çadequate sıcak olan Kapadokya, akşamları da çgood enough serin oluyor. Kış mevsimi de sert ve soğuk geçiyor. Bundan dolayı ilkbahar ve sonbahar mevsimleri Kapadokya’yı gezmede en harika yer olsa bile yazın ve kış ayın da buraları görmenizi tavsiye ediyoruz. Peki Kapadokya’ya bu mevsimlerde gittiğimizde neler giymeliyiz, yanımıza neler götürmeliyiz ona da bakalım.

Yoruma kapalı.

Schengen Vizesi Hakında Herşey Bu Sitede