JavaScript Yazılım Dili
En popüler programlama dilleri arasında kendine yer bulan JavaScript yazılım dili, bilinmesi gereken önemli dillerden birisi olmakta.
JavaScript, günümüzün en popüler yazılım dillerinden birisi. Halen yoğun bir şekilde kullanılan bu dil, sunduğu olanaklarla ön plana çıkmakta. Github istatistiklerini incelediğimizde kullanıcıların en çok JavaScript kullandığı görülüyor. JavaScript lider bir dil olurken sıralamanın devamında Python ve Java bulunuyor. Böylesine popüler bir dili bilmemek değil öğrenmemek ayıp olur.
JavaScript Yazılım Dili
JavaScript, 1995 yılından bu yana hayatımızda yer alan bir yazılım dili. Günümüzde ECMAScript adıyla geliştirilen bu dilin etkilendiği diller arasında Java, Scheme, Self, AWK ve HyperTalk bulunmakta. Bununla beraber etkiledikleri diller ise ActionScript, CoffeeScript ve TypeScript gibi diller. JS’nin kullandığı dosya uzantıları ise “*.js, *.cjs ve *.mjs” olmakta.
JS’nin Özellikleri
JavaScript yazılım dili, pek çok özelliğe ve pratikliğe sahip olduğu için tercih ediliyor. Örneğin JS, hem masaüstü hem mobil hem web tabanlı uygulama geliştirmeyi mümkün kılıyor. Platformlar arası çalışma imkanı bulunan bu kodlar, bu özelliği sayesinde büyük avantaj sunuyor. Yani JavaScript’in en büyük özelliklerinden birisi çapraz platform desteği.
JS, zengin kütüphanesi ile de ön planda yer alan bir yazılım dili. JavaScript kullanmak isteyenler bu dil ile geliştirilmiş kütüphanelerden yararlanarak birçok şeyi hızlı bir şekilde tamamlayabiliyor. Bu da zaman tasarrufu sağlıyor.
JavaScript, topluluk bakımından da büyük bir dil. Bu özelliği ile beraber yazılımcılar, bir kod yazmak istediklerinde bir hata ile karşılaşırlar ise hemen yardım alabiliyor. Bundan dolayı JS, sıklıkla tercih edilen bir yazılım dili. Bununla beraber yeni yazılımcılar için de aday bir dil.
JavaScript yazılım dili, Node.JS gibi motorlar sayesinde de öne çıkan önemli bir imkan tanıyor. JavaScript ile beraber sunucu kurmak ve yönetmek isteyenler için geliştirilen Node.JS, JS kodlayarak çeşitli aktiviteler gerçekleştirmeyi sağlıyor. Birazdan bununla ilgili örnekler paylaşacağız.

Sunucunun yanı sıra JS, uygulama geliştirmede de harika bir tercih. Örnek vermek gerekirse ReactJS, Meta şirketi tarafından geliştirilen bir kütüphane. Bu kütüphanenin amacı uygulama kodlamak. 2013 yılında ilk sürümü yayınlanan kütüphane sayesinde kullanıcılar, çapraz platform desteğine sahip uygulamalar yayınlayabiliyor.
JS, daha pek çok özelliğe sahip bir dil. Bu dilin öne çıkan yapılarından birisi değişkenlerin otomatik belirlenmesi. PHP için de böyle bir durum mevcut. JavaScript’te bir değişkene değer atarken değişken türü girilmez. Örneğin “var Model = ‘Tesla’” veya “Model = ‘Tesla’” yazılarak yeni değişken oluşturuluyor. İsteğe bağlı olarak değişken türü güncelleme fonksiyonu da var.
Yazılımcılar için JavaScript yazılım dili, hata ayıklama özelliğini de barındırıyor. Try catch bloğunu geliştiriciler tanır. JS’de de yer alan bu yapı sayesinde bir kodda yer alan hata kolaylıkla tespit edilebilir veya hata verilmesi bu şekilde önlenebilir. Özetle uygulamanın çökmesini engellemek ve hata mesajı sağlamak için bu bloktan yararlanılır.
JavaScript Kullanım Alanları
JavaScript, birçok alanda kullanımı mümkün olan bir yazılım dili. Örneğin web tarafında örnek verelim. Bir web sayfası geliştirirken o sayfanın daha dinamik hale gelmesi veya sayfada arka planda işlemler yapılması için JS kullanılır.
Bir diğer kullanım alanı olarak sunucu uygulamasını gösterebiliriz. Kullanıcılar, Node.JS gibi bir motordan yararlanarak sunucu kurabilir ve pek çok şey yapabilir. Örneğin online oyun sunucusu kurma, API yönetimi, Discord bot geliştirme, zamanlanmış görevler yapma ve bunun gibi pek çok şey yapılabiliyor.
Yoruma kapalı.