JAVA Yazılım Dili
JAVA yazılım dili, sunduğu pek çok özellik ile öne çıkan bir programlama dili olmakta. Bu dil hakkında bilinmesi gereken pek çok şey var.
JAVA, aslına bakarsak pek çok kişinin bildiği bir şey. Özellikle eski nesil, JAVA ile içli dışlı olmuş olabilir. Bunun sebebi JAVA logosu. Eğer daha önce JAVA tabanlı web oyunu oynadıysanız JAVA logosu ile karşılaşmış olmalısınız. Artık günümüzde oyunlar için HTML5 ve JS kullanılsa da 2000’li yılların başlarında JAVA, oldukça yaygındı.
JAVA, her ne kadar web oyunlarıyla ve uygulamalarıyla tanınsa da aynı zamanda yazılımları ile de biliniyor. Artık web tabanlı yazılımlardan çok kendisini uygulamalarda ve sunucularda görüyoruz. Örnek olarak Minecraft, JAVA dili ile geliştirilen bir oyun. Neyse, lafı daha fazla uzatmayalım. Bu başlık altında JAVA’nın özelliklerini deşifre edeceğiz.
JAVA Yazılım Dili
JAVA, 1995 tarihinde kullanıma açılan bir programlama dili. Çıkış yaptığı dönemden beri halen yoğun bir kullanım oranı bulunan JAVA’nın tasarımcısı James Gosling. Şu anda Sun Microsystems markasına bağlı olan dil, son olarak JAVA SE 19 sürümünü yayınladı. Eski bir dil olmasına karşın JAVA, güncelliğini koruyarak günümüz modern dünyasına ayak uyduruyor.
JAVA yazılım dili, dört farklı uzantıya sahip. Bunlar “*.java, *.jar, *.class ve *.jmod” olarak yer almakta. JAVA’nın etkilendiği diller arasında C++, C#, Ada, Pascal ve Objective-C gibi çeşitli diller bulunuyor. JAVA’dan etkilenen diller arasında ise Ada 2005, PHP, JavaScript, C# ve Python bulunuyor.
JAVA, aslında 1991 yılından beri geliştirilen bir proje. İlk ismi Oak olan bu proje, interaktif televizyonlar için ortaya çıkarıldı. Bir süre sonra Green adını alan proje, ardından JAVA olarak adlandırıldı. JAVA, adını kahveden alıyor.

JAVA Dilinin Özellikleri
JAVA yazılım dili, pek çok özelliği ile öne çıkan bir yapı. Bu dilin bilinmesi gereken birçok özelliği bulunuyor. Bu özelliklerden bazılarını ve özellikle önemli sayılanları açıklayacağız. JAVA’nın öne çıkan özelliklerinden birisi sınıf sistemi. Sınıf sistemi sayesinde kullanıcılar, farklı bir sınıfı çekerek kod yazabiliyor. Sınıf sistemi, nesne oluşturmaya yarıyor. Örneğin araba sınıfı var ve bu sınıfta pek çok değişken bulunuyor. Sınıfı çağırırken arabanın özellikleri belirleniyor. Sonrasında ise sınıf içerisindeki fonksiyonlara göre araba üzerinde çeşitli değişiklikler yapılabiliyor. Aynı sınıf, birden fazla nesne olarak oluşturulabilir.
JAVA’nın sunduğu bir diğer özellik fonksiyon sistemi. Kullanıcılar, tekrarlanan işlemler gibi pek çok işlemi hızlı bir şekilde halletmek için fonksiyon yapısından yararlanabilir. Örneğin bir siteden belirli değişkenlere göre veri çekilecek. Bunun için birçok komut kullanılacak. Fonksiyon sayesinde aynı kodu uzun uzun yazmaya gerek kalmıyor.
JAVA yazılım dili, çapraz platform desteği ile de öne çıkıyor. Değişken türleri, dosya sistemi ve çeşitli kütüphaneleri ile kendini kanıtlayan JAVA ile beraber platformlara uygulama kodlanabiliyor. Windows, Linux, Android ve MacOS gibi çeşitli işletim sistemleri için bu dilden yararlanılabilir.
JAVA Programlama Dilinin Kullanım Alanları
JAVA’nın kullanım alanları çeşitlilik gösterir. Bu alanlardan birisi uygulama geliştirme. JAVA yazılımcıları, oyun veya farklı bir uygulama geliştirerek çeşitli amaçlar doğrultusunda ilerleyebilir. Örneğin JAVA, günümüzde oyun sektöründe Minecraft eklentisi geliştirmek için sıklıkla tercih edilen bir programlama dili.
Uygulamaların yanı sıra sunucu yönetme ortamında da JAVA desteği mevcut. Bunun yanı sıra web uygulaması geliştirmek için de JAVA kullanılabilir olsa da yazının başında bahsettiğimiz gibi artık JAVA yazılım dili ile web ortamı pek geliştirilmiyor.
Yoruma kapalı.