Gelen Blog - Doğru bilginin adresi.

İnternet Tarihi ve Yayılma Serüveni

İnternet, günümüzün en önemli teknolojilerinden birisi. Bu doğrultuda internet tarihi de internet kullanıcılarının bilmesi gerektiği bir şey.

Bilgisayar, 20. yüzyılın başlarından bu yana gelişiyor. İnternet ise 20. yüzyılın ortalarında atılan bir fikir. İnternet sayesinde artık dünyanın her yerine ulaşılmakla kalmıyor aynı zamanda uzaydaki araçlar ile de bağlantı kuruluyor. Peki internet günümüze kadar nasıl gelişti? Biraz da bunu anlatmak gerekiyor.

İnternet

İnternet, bilgisayarların birbirine bağlı olduğu devasa bir ağ. Bunu şu şekilde açıklayalım. İki bilgisayar düşünün. Bu bilgisayarlar birbirleriyle iletişim kursun. Birbirlerine veri aktarımı yapan bu iki bilgisayar, bu şekilde ilkel bir internet ağı oluşturmuş gibi oluyor.

Şu anki internet ağı ise milyonlarca makinenin birbirine bağlı olduğu bir yapıda. Her ağın kendine özgü bir IP adresi bulunur. Bu IP adreslerinin bazıları herkese açık olarak yer alır. İnternette bir sunucuya bağlanırken o paket pek çok aşamadan geçer ve sonrasında sunucudan yansıyan veriler görünür.

İnternet Tarihi: Atılan İlk Adımlar

Gelelim internetin nasıl bir gelişme içerisinde günümüze kadar ulaştığına. Sizleri 1950’li yıllara götürelim. Bu dönemde elektronik bilgisayarlar hatta bilgisayar üzerinde oynanan bir video oyunu dahi bulunuyordu. Bilim insanları, bilgisayarların birbirine bağlanması için bir fikir ortaya attı. 70’li yıllara kadar bu alanda çeşitli çalışmalar yapıldı ve kablolar yardımıyla internet, bilgisayarları birbirine bağlamış oldu.

70’li yıllarda internet, birden fazla üniversiteye ve ülke içine yayıldı. Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan bu ağ, özellikle uzmanların birbirlerine belgeler göndermek için kullandığı bir sistemdi. Yani araştırmalar için internetten yararlanılıyordu.

internet tarihi

80’li yıllarda artık internet pek çok ülkeye yayılmaya başladı. O dönemde internetin tamamen kablolu bir ağ şeklinde olduğunu da hatırlatalım. Bundan dolayı okyanuslara kablolar döşendi. Döşenen bu kablolar, internet ağını daha da güçlendirdi.

İlginizi Çekebilir;  WebSocket vs. AJAX

Türkiye’de İnternetin Yaygınlaşması

Türkiye, internet ile 80’li yılların sonunda tanıştı. Tarih 1987 yılını gösteriyordu. Ülkeye Ege Üniversitesi öncülüğünde internet kabloları döşenmeye başlamıştı. Tabii halk, internet ile daha yeni yeni karşılaştığı için bu durumu tam olarak anlamayanlar vardı. O zamanlarda internet denince akla araştırma yapılan bir ortam geliyordu.

Sizlere internet tarihi hakkında bilgi verirken biraz daha detaydan söz etmek isteriz. Türkiye’ye internet, 1987 yılında Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile gelmişti. İlk geldiğinde üniversiteler için bilgi alma ve araştırma yapma platformu olarak kullanıldı. Bu durum 1993 yılına kadar sürdü.

İnternetin Kamuya Açılması

İnternet ağı, kurulduğu dönemden 1993 yılına kadar genel olarak araştırmacıların kullandığı bir yapı oldu. 1993 yılı, internet için adeta devrimsel bir yıl idi. Çünkü bu dönemde internet, kamuya açık bir hale gelmişti. CERN, 30 Nisan 1993 tarihinde WWW ön ekini herkesin kullanabileceği bir şekilde erişime aktif hale getirdi. 12 Nisan 1993’te ise ülkemizde Ankara – Washington arası internet hattı kuruldu. Bu hat, vatandaşların kullanımına açıldı. Artık internet almak ve kullanmak mümkün hale gelmişti.

İnternet tarihi ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer şey internet hızları. 90’lı yıllarda birkaç kbps internet hızlarından bahsediliyordu. 2000’li yıllara doğru 1 mbit internet hızı görüldü. 1 mbit, 2000’li yılların başında çok büyük bir nimet gibiydi. İlerleyen yıllarda ise 4 mbit, 8 mbit ve 16 mbit gibi internet hızları yaygınlaşmaya başladı. 2010’lu yıllardan sonra 24, 50 ve 100 mbit hızlarına ulaşıldı. Günümüzü değerlendirdiğimizde ise 1 gbit hızların evlere kadar girdiği görülmekte.

Yoruma kapalı.