İnternet Bağlantısı Nasıl Sağlanıyor?
İnternet bağlantısı ile ilgili merak edilen şeyler arasında bu bağlantının nasıl sağlandığı yer alıyor. Gelin internete nasıl bağlanıldığını açıklamış olalım.
İnternet dünyasına baktığımızda dünya nüfusunun önemli bir kısmının internet ile içli dışlı olduğu görülmekte. Her geçen gün etkisini daha da arttıran bu teknolojiye yenilikler de eklenerek internetin daha iyi performans sağlaması için çalışmalar yürütülüyor.
Örneğin fiber internet hattı üzerinde yapılan son çalışmalar, internet hızının 1 PBit ve üzerinde olabileceğini gösteriyor. Henüz günümüzde 100 MBit ve 1 GBit gibi internet hızlarını kullanırken ve 1 TBit hızlar bile henüz yaygınlaşmamışken 1 PBit hıza ulaşıp rekor kırmak büyük bir gelişme.
Peki nasıl oluyor da internet yolunu buluyor? Misal bir alan adı yazıldığında o siteye bağlanıyoruz. İnternet, bu siteyi bulup önümüze nasıl getiriyor? İşte sizler için bu gibi çeşitli soruların cevabını açıklayacağız.
İnternet
İnternet bağlantısı, büyük bir şey. Çünkü dünyanın her yerine anlık olarak bağlanabiliyoruz. Şu anda dünyanın en uzak noktasına iletişim kursak gecikme yaklaşık olarak 300 ms olur. Ülkemiz sınırları içerisinde ise ortalama 10 ile 20 ms arası bağlantı kuruluyor.
İnternetin ne olduğundan bahsederek giriş yapalım. İnternet, bilgisayar ağlarının birbirine bağlanması sonucunda oluşan bir yapı. Birden fazla bilgisayar, bir araya gelerek aralarında veri paylaşımları yapıyor. Örneğin bir kullanıcı, Google arama motorunu kullanırken Google’ın bilgisayarları ile iletişime geçiyor. Bu şekilde bağlantı sağlanıyor.
Geçtiğimiz yüzyılın ortalarından sonra İnternet bağlantısı için çalışmalar başladı. Bu çalışmaların ilki iki bilgisayarın birbirine bağlanmasıydı. Bu şekilde gelişen altyapı, bir süre sonra dünya geneline yayıldı ve birçok bilgisayar birbirleriyle iletişim kurmaya başladı.

İnternet Bağlantısı ve Serüveni
Şimdi yolculuğumuza başlayabiliriz. Adres çubuğuna gelip bir alan adı girdiniz. Ardından Enter tuşuna bastınız. Bu doğrultuda öncelikle bu veri işlemciye gidiyor. Ardından işlenerek adres, modeme yollanıyor. Modem, öncelikle bu adresi tanıyıp tanımadığını anlamak için kendi içinde tarama yapıyor. Eğer bulamaz ise veri, mahalledeki kutuya gönderiliyor.
İnternet bağlantısı sürecinde adres, modemden mahalle kutusuna gönderildikten sonra ardından servis sağlayıcısına gidiyor. Servis sağlayıcısı, bu doğrultuda gerekli denetimleri yaparak veriyi bir diğer noktaya aktarıyor. O nokta da adresi daha ileri bir noktaya götürüyor. Bir süre sonra doğru hedefe ulaşılıyor ve adresin hangi hedef makineye bağlı olduğu bilgisi ortaya çıkıyor.
Adres bilgisi alındıktan sonra bu veri, aynı yollardan geçerek eve ulaşıyor ve modeme girdikten sonra işlemci ile bağlantı kuruyor. Bilgisayar ekranındaki tarayıcı, sayfayı yüklemeye başlıyor. Bu şekilde internet kullanıcısının web sayfasına ulaşması mümkün hale geliyor. Bu anlattıklarımızın milisaniyeler ile ölçüldüğünü de belirtelim.
İnternet bağlantısı olayını bir de daha iyi anlaşılması için fiziksel bir şekilde anlatalım. Bir insan düşünün. Bu insan, bir arkadaşına gidecek fakat arkadaşının evine ilk defa gideceği için adresi tam olarak bilmiyor. Ona sürpriz yapmak için kendisinden bilgi almıyor. Yalnızca yaşadığı mahalleyi bilen kişi, hemen bir taksiye binip ona mahalle adını veriyor. Eğer arkadaşının yaşadığı yere gitmesini isterse taksici, arkadaşını tanımadığı için olumsuz dönüş yapacak. Mahalle ismini bilen taksici, hemen o bölgeye hareket eder.
Gerekli mahalleye ulaşıldıktan sonra ise bazı kişilere sorularak arkadaşın evi bulunmaya çalışılır. Bu adımlarla hedef noktaya ulaşılır. Şu ek bilgiyi de verelim ki giren bir adresin bilgisi modeme kayıt olur. Bu da ek bir hız avantajı sağlar.
Yoruma kapalı.