Gelen Blog - Doğru bilginin adresi.

Cep Telefonu Bağımlılığı Nomofobi Nedir?

Cep telefonu bağımlılığı diğer adıyla nomofobi kişilerin cep telefonlarından ayrı kaldığı dönem içerisinde panik olması, devamlı olarak cep telefonunu kontrol etme ihtiyacının duyulması, ümitsizliğe kapılması gibi belirtiler görülebilmektedir. Akıllı telefon cihazları sık şekilde kişinin elinden neredeyse düşmeyecek şekilde bulunmaktadır. Kısa bir süre olsa da telefonu bırakmakta zorlanmaktadır. Cep telefonu bağımlılığı kişide akıllı telefonu bırakması ile birlikte başlayan tekrar eline alma isteğinin doğması, aramalara ya da mesaj sesine duyarlılığı, sürekli olarak kontrol etme gereksinimi duyması gibi farklı problemler yaşatmaktadır. Kişide sürekli olarak cep telefonun çaldığı düşüncesini doğurarak telefona yönelmesini sağlamaktadır.

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de akıllı telefon sahibi olan kişilerin %58’İ telefonunu almadan 1 saat durmakta zorluk yaşamaktadır. 18 ile 24 yaş arasındaki olan kişilerde ise oran %68 seviyesine kadar da çıkabilmektedir. Bununla birlikte uyanmanın hemen ardından akıllı telefona bakılma oranı ise %78 olarak değerlendirilmiştir. Herhangi bir şekilde cep telefonu bağımlılığı olmadığını düşünülen kişilerde bile gün içerisinde en az yaklaşık olarak 4-5 saatlik bir süre kullanabiliyor.

Dünyada 3,8 milyardan fazla akıllı telefon kullanıcısı var. Virgin Mobile tarafından yayınlanan araştırma, bu milyarlarca akıllı telefon kullanıcısının on yıl öncesine göre %427 daha fazla mesaj ve bildirim aldıklarını keşfetti.

TUİK tarafından yapılan araştırmalar kapsamında Türkiye’de yaşam süren insanların %58’lik kısmı soysal medya kullanmaktadır. Cep telefonu bağımlılığı olan kişiler ise sık şekilde sosyal medya hesaplarına girme ihtiyacını duyuyor. Sosyal medya hesaplarında yapılan gönderilerden herhangi bir tanesini kaçıracak olduğu düşüncesine gidilmesi kişilere fazla şekilde zorluk yaşatmaktadır.

 8000 kişi üzerinde yapılan bir test araştırmasında, cep telefonu kullanmadan hayatını sürdüremeyeceğini %36’lık kısmı belirtirken, %75’lik kısmı cep telefonu olmadan dışarıya çıkmak istemeyecek olduğunu, %42’si ise uyumadan önce mutlaka cep telefonunu kendisine yakın bir yerde tuttuğunu belirtmiştir. Gerçekleştirilen bir diğer benzer araştırma sonucunda ise cep telefonundan uzak kalan genç kişilerde kaygı düzeyinin yükseldiği görülmüştür. Sık şekilde cep telefonu kullanan kişilerde ise bu kaygı düzeyi daha yüksek seviyeye çıkabilmektedir.

Cep Telefonu Bağımlılığı Oluşmasına Neden Olabilecek Faktörler

Her geçen gün daha da gelişmeye devam eden teknoloji ile birlikte akıllı cep telefonları hayatımızda vazgeçilmez bir alet halini almıştır. Geçmiş dönemlerde çocuklar dışarıda oyun oynayarak geçirmiş olduğu vakti, artık sanal oyunlar üzerinden değerlendirmeyi tercih etmektedir. Teknolojiden faydalanan sanal oyunlar ise bireysel şekilde oynanmasının dışına çıkılarak, dünyanın dört bir yanından online bir şekilde oynanmasının önünü açmıştır.

İlginizi Çekebilir;  2023 Sonbahar Erkek Modası İncelemesi

Sadece oyunlar açısından değil evlerimizde daha önce kütüphane ziyaret edilerek aldığımız kitapların yerini e-kitaplar almıştır. Birçok öğrenci ya da yetişkin birey arama motorlarından e-kitap arayarak okumayı tercih etmektedir. Bununla birlikte yaygın şekilde kullanılan sosyal medya hesaplarında video, fotoğraf, yorum, haber ve daha birçok konu hakkında paylaşımlar yapılabilmektedir.

Rahat bir şekilde erişim imkanı bulunan sosyal medya hesaplarının ücretsiz ve doğal halde kullanılıyor olması, bağımlılık etkisini tetiklemektedir. Sürekli olarak paylaşımlardan haberdar olmak isteyen kişiler tarafından sık şekilde ziyaret edilmektedir. Böylelikle kişiler gerçek yaşamdan uzaklaşarak, tamamen sanal dünyaya eğilim göstermesine neden olmuştur. Hızlı bir şekilde akıp giden zaman karşısında insanlar artık beklemek zorunda kaldıkları durum karşısında dahi tolerans gösteremeyecek bir hale gelmiştir.

Fitness Yaparak Sağlıklı Ve Dinç Kalın bu makalemiznin devamını okuyun

Bu Bağımlılık Sosyal Hayatı Nasıl Etkiliyor

Telefon bağımlılığında insanı olumsuz şekilde etkileyecek olan faktörler, yalnız halde kalması, sosyalleşmekten uzaklaşması ve kişilere karşı yabancılaşma duygusunun ileri seviyeye gelmesidir. Daha çok çevremizde var olan olaylardan uzaklaşarak, sanal ortamlardaki gelişmeleri yakın takibe alma hissi risk içeren faktörlerden diğeridir. Sosyal hayatını yaşamaktan uzak kalan kişiler, özellikle sanal ortamdaki sosyal medya hesaplarından düşüncelerine ya da fotoğraf, video gibi paylaşımlarına görüş ve onay almak istemektedir. Bu durum karşısında gerçek yaşanacak sosyal hayattan kopmasına neden olmaktadır.

Kişilerde özgüven duygusunda bir eksiklik görüldüğü gibi durumlar ortaya çıkarken, kendisine destek verecek kişileri sanal ortamda bulacağı düşüncesi hissi geçirilecek olan süreyi daha da uzatmasına neden olmaktadır. Bu durumda cep telefonu bağımlılığı tetikleyici unsur halini alacaktır.

Cep telefon bağımlılığı testi yapın

Cep telefonu bağımlılığı ile sınırlı kalmayan rahatsızlık, Gelişmeleri Kaçırma Korkusu diğer adıyla FOMO kavramını ortaya çıkartabilmektedir. Sosyal medya ağlarında yaşanan gelişmeleri kaçırmak ve haberdar olabilmekten uzak kalma korkusu yaşanmasından dolayı kişiler daha fazla şekilde zaman geçirmeye başlamaktadır. Böylelikle bağımlılık yanında farklı korkuları da beraberinde getirmektedir.

İlginizi Çekebilir;  Fitness Yaparak Sağlıklı ve Dinç Kalın

Yoruma kapalı.

Schengen Vizesi Hakında Herşey Bu Sitede