C# Programlama Dili
C# programlama dili, yazılımcıların en çok kullandığı diller arasında karşımıza çıkıyor. Gelin bu dil hakkında sizlere bilgiler verelim.
Yazılım dilleri arasında popülerliğini gittikçe arttıran C Sharp veya kısa adıyla C#, GitHub’ta en çok kullanılan 5 dil arasında yer alıyor. Kolay kodlama yapısı ve pratikliği ile bilinen bu dil, son zamanların gözdesi olsa da bu dile başlamak isteyenler dil hakkında daha fazla bilgi almaya çalışabiliyor. Bu başlık altında siz değerli okurlarımız için C#’ın bilinmesi gereken pek çok detayından en iyi şekilde bahsetmiş olacağız.
C# Programlama Dili
C#, 2000 yılında Microsoft tarafından geliştirilmeye başlanan ve günümüzde yeni sürümleri ile kendini geliştiren bir yazılım dili. C++ ve Java’dan etkilenerek geliştirilen bu dilin etkilediği diller arasında D, Dart, Swift ve Java bulunmakta. Çapraz platform desteğine sahip olan C#’ın dosya uzantıları arasında “*.cs ve *.csx” olmakta.
C# Dilinin Özellikleri ve Avantajları
C#’ın en büyük özelliklerinden birisi İngilizce bilen her bir bireyin rahatlıkla öğrenme olanağı. Çünkü C# programlama dili, uzun ifadelere yer veriyor. Örneğin “MessageBox” ifadesinin mesaj kutusu sınıfını çağırdığı anlaşılıyor. Bunun yanı sıra “console” sınıfı da konsol işlemleri için yer almakta. Bu gibi anlaşılır ifadelere yer verdiği için C# ile uygulama geliştirmek oldukça kolay.
C#’ın sunduğu bir diğer olanak dışarıdan kütüphane eklemeye izin vermesi. Örneğin bir proje geliştirmek istiyorsunuz. Bu proje MySQL ile yapılması gerekiyor. C# varsayılan olarak MySQL kütüphanesini barındırmıyor. Bu bağlamda uygulanması gereken adım MySQL kütüphanesi indirmek. MySQL’in resmî kütüphaneleri mevcut. Bu kütüphaneler, projeye entegre edilip C# ile MySQL kullanılabiliyor. Özetle C# ile kodlama yaparken dışarıdan kütüphane çekilmesi mümkün oluyor.
C# ile birlikte öne çıkan özelliklerden birisi çapraz platform desteği. Yazılımcılar, C# kullanarak çeşitli platformlara yazılım geliştirebiliyor. Örneğin C#, web tabanlı kullanılmak isteniyor ise ASP.NET bulunuyor. Bir diğer örnek olarak mobil oyun geliştirmekten bahsedebiliriz. Unity, C# desteği ile beraber mobil oyuna da olanak sağlar.

Siz değerli yazılımcılar için C# programlama dili ile beraber hızlı kodlama tekniği de ön plana çıkıyor. C, C++ veya Assembly gibi diller artık GitHub gibi platformlarda eskisi gibi yukarıda yer almıyor. Bunun sebebi, bu dillerle kodlama yapmanın zorluğu. C#, neredeyse destek gerektirmeden kodlamayı mümkün kılan bir dil. Temel eğitim aldıktan sonra algoritmaya göre güzel sistemler hızlı bir şekilde geliştirilebilir. Yapısı ve anlaşılabilirliği sebebiyle bu dil, tercih edilmekte.
C#, nesne yönelimli desteği de içerisinde barındıran bir programlama dili. Nesne yönelimi, bir nesneyi çağırma ve kullanma olarak açıklanabilir. Örneğin bir sınıf oluşturduğunuzu varsayalım. Bu sınıf oyun amaçlı blok sınıfı olsun. Bu sınıfta blok boyutu, blok rengi ve blok şekli değişkenleri yer alsın. Bir yazılımcı, blok rengini güncelleme fonksiyonu ekleyerek bu fonksiyonu başka bir sınıftan çağırabilir. Bu özellik, kod tasarrufu sağlayarak daha pratik kodlamaya imkan tanır.
C# Programlama Dilinin Kullanım Alanları
Kullanıcıların C# programlama dili ile beraber yapabildiği birçok şey mevcut. Bunlardan birisi olarak masaüstü uygulama geliştirmeyi açıklayalım. Masaüstü için pek çok uygulama gereksinimi bulunabilir. Bu gereksinimler bir uygulama geliştirilerek tarihe karışır. Örneğin market uygulaması, muhasebe programı veya sistem temizleme aracı örnek olarak verilebilir.
C#, masaüstü uygulamanın yanı sıra oyun geliştirmede de sıklıkla tercih ediliyor. Kullanıcılar, Unity ile beraber çeşitli platformlara oyun geliştirmekte. Ayrıca web sunucusu kurmak için de C# kullanımı mümkün.
Yoruma kapalı.